Acces:

-cu mașina:  72 km de la Arad (DN 79 și DN 79A), 74 km de la Oradea (DN 79 și DN 79B prin Salonta-Micherechi), 133 km de la Timișoara

-cu trenul: plecare din Arad la 6.55 sau 9.02 și sosire la Gyula la  7.59 sau 11.59 (cu schimb la Békéscsaba)

Deva
Timișoara
Arad
Békéscsaba
Gyula

5.24
6.557.187.59
6.00

9.0210.1811.59

Dacă doriți să coborâți la Békéscsaba puteți lua autobuze spre Gyula Băi (1-2 curse pe oră) chiar din Autogara situată în fața gării. Un bilet de tren Arad-Békéscsaba dus-întors costă 40 de lei și este valabil 1 lună. Autobuzele spre Gyula pleacă din Autogara Békéscsaba de la peronul 6 (mai rar de la peronul 1), iar biletul se cumpără de la șofer și costă 370 forinți (5,50 lei). Coborâți la ultima stație, la intrarea principală în Băile Cetății. Este recomandabil să utilizați  autobuzul de la Békéscsaba, gara din Gyula fiind situată la peste 2 km distanță de Băi.gara Bekescsaba

autogara Bekescsaba

Orașul Gyula (Jula), fosta reședință a județului Békés, situat în sud-estul Ungariei la granița cu judetul Arad, a devenit principala destinație de vacanță sau de vikend a românilor din vestul țării.

Imediat după ce treci graniţa de la Varsand,la 3 km, pe traseul ce leaga Békéscsaba de Arad și Oradea prin Chișineu Criș, te întâmpină ospitalier oraşul Gyula cu străzile si casele frumos întreţinute, pensiuni primitoare care mai de care mai cochete, după mofturi şi pretenţii, dornice de a caza turiştii veniţi in staţiunea balneară pentru tratamente sau odihnă.

Intrarea principala Baile Gyula

Orașul Gyula este înfrățit cu Aradul. De altfel, biroul oficial de turism al orașului oferă turiștilor care își petrec vacanța la Gyula excursii de o zi la Arad și în Podgoria Aradului. Gyula a dat Aradului și cel mai longeviv primar al său; îl numim aici pe Salacz Gyula. Daca ajungeți la intersecția străzii care face legătura dintre Băi și centrul orașului cu strada Horváth Ferenc veți putea observa o placă comemorativă așezată în cinstea acestuia.

Tablita comemorativa Szalacz Gyula

La Băile Cetății din Gyula, biletul cu preţ întreg porneşte de la 34.50 lei (2.300 forinţi), care asigură acces la ştrand, băi termale şi bazinul sportiv, şi ajunge până la 60 lei (3.990 forinţi), care asigură acces şi la Aquapark. Pensionarii, elevii, studenții și familiile cu copii beneficiază de reduceri. Copii pâna la 6 ani au asigurat accesul gratuit. Dacă doriți, puteți închiria un șezlong cu 1000 de forinți (15 lei) pe care îl puteți duce peste tot în perimetrul parcului. 

Băile Cetății sunt deschise publicului între orele 8 și 19. Aquapark-ul funcționează între orele 12 și 19 de luni până vineri, iar în vikend și în perioadele de sezon; între orele 10 și 19. Sunteți rugați să părăsiți bazinele până la ora 18.45.

Ștrandul Băilor Cetății este considerat cel mai frumos dintre ștrandurile cu băi termale din Ungaria. Întins pe o suprafață de 8.5 hectare, acesta este amplasat într-un parc secular cu statut de rezervație naturală, în apropierea Castelului Almásy - construit după 1740 și reconstruit în primii ani ai secolului al XIX-lea - și pune la dispoziția turiștilor nu mai puțin de 19 bazine termale și wellness, cu valuri artificiale și jacuzzi, dar și un bazin olimpic.

Castelul Almasy

Intrare la Castelul Almasy

Situarea clădirilor și a bazinelor s-a facut tinând cont de flora grădinii castelului, de copacii măiestuosi și în așa fel încât oaspeții si vizitatorii băilor să beneficieze pe deplin de spațiile verzi și reconfortante. Prin împărțirea avantajoasa a bazinelor, chiar si în prezența zilnică a miilor de oaspeți, calitatea sejurului ramâne neschimbată, vizitatorii având posibilitatea de a se destinde în liniște profitând de spațiile imense de verdeață.

Baile Gyula parc

Baile Gyula piscina

Baile Gyula piscina2


Peste drum de Băile Cetății puteți admira și vizita simbolul orașului Gyula, Cetatea medievală. Aceasta a fost construită în secolul al XV-lea din cărămidă, fiind finalizată de Ioan Corvin, fiul nelegitim al regelui Matei Corvin. El a construit rondela numită Bastionul Corvin, care se află în apropierea porții Kerecsényi.

Restaurarea cetății a fost demarată la începutul anilor 1960, iar începând cu anul 1964, în curtea renascentistă din incinta cetății pot fi vizionate spectacole de teatru. După o perioadă îndelungată de renovări, restaurarea muzeului cetății a fost terminată în anul 2005, când cele 24 de săli au fost deschise publicului larg.

Cetatea Gyula

Pe aleile din preajma rondelei este organizat un târg, unde puteți găsi diverse suveniruri, obiecte de artizanat sau turtă dulce. Există și o terasă de capacitate mare, unde aveți posibilitatea de a savura o halbă de bere sau un suc, seara când veniți de la băi. Dacă e „zi de meci”, îl puteți vedea pe televizoarele cu ecrane de mari dimensiuni instalate pe terasă. Dacă preferați liniștea, puteți petrece ceva timp pe malul lacului din fața cetății, privind spectacolul oferit de rațele sălbatice care populează zona. Acestea sunt atât de obișnuite cu oamenii, încât vor veni la Dvs. să le hrăniți cu mâncarea pe care o puteti achiziționa de la un automat care funcționează cu fise de 100 de forinți. Lânga partea stângă a debarcaderului este amplasată o scena pe care au loc periodic spectacole.

Lacul Cetatii Gyula

Apa:
Apa termală cu conţinut de clorid-hidrocarbonaţi-alcalin, care izvorăşte de la o adâncime de 2005 metri avand o temperatura de 72°C, a fost desemnata apa termanla de catre Ministerul Sănătății in mod oficial in 1969, iar Băile Cetatii au fost calificate drept staţiune balneoclimaterică in 1985. Temperatura apei bazinelor este între 28 si 38 °C, în funcție de bazin. Prin beneficiul dat de componenta ei, apa ameliorează durerile aparatului locomotor, bolile neurologice cronice, oferă tratament de reabilitare post operatorie şi în urma accidentelor, respectiv pot fi folosite cu succes impotriva bolilor ginecologice si a celor inflamatorii. Înainte de a pleca la băi este bine să vă consultați cu medicul Dvs. de familie sau dacă vă aflați deja la băi, puteți cere sfatul personalului medical angajat.


Termice Sisteme si panouri solare Tevi Fitinguri si Armaturi Preparare apa calda menajera Aparate incalzire aer Obiecte Sanitare Sisteme Apa Bricolaj


Servicii:
Terapiile au loc atât vara cât și iarna în clinicile care se întind pe o suprafaţă de 2000 m2, putând fi solicitate tratamente de reumatologie, fizioterapie şi cu supravegherea medicului sportiv de specialitate, tratamente cu împachetări în nămol, fizioterapie, ca de ex.: tratament cu magneto-terapie, băi galvanice, băi carbogazoase, băi cu aplicare de greutăţi, tratament tangentor, masaj terapeutic, respectiv gimnastică medicală şi înot medical.

Bazinele terapeutice şi distractive, paradisul acvatic destinat copiilor, bazinul efervescent şi cel cu valuri, toboganul uriaş şi cel kamikaze, respectiv bazinele sportive au fost create în aşa manieră, încât persoanele de toate vârstele să poate savura nestingherit plăcerea delectării, sau de ce nu a bălăcelii.

Gyula bazin termal

Gyula bazin termal 2

Gyula Aquapark

Gyula bazin termal 3

Iubitorilor naturii li se ofera posibilitatea de a se delecta cu frumusețile oferite de parcurile situate în incinta Băilor, care adăpostesc diferite specii de vegetație aflată sub protecție. Tratamentele curative pot fi aplicate oricând, indiferent de anotimp. 

În 2013 aici s-a deschis AquaPalota, un paradis acvatic. Cele cinci piscine de adâncimi diferite oferă numeroase elemente de distracţie: masaj subacvatic, gheizer, jeturi de apă, trambulină, bar acvatic. Toboganul familial de mare viteză, cel cu „tunel de lumină” sau cel în formă de gogoaşă cu o porţiune în urcare oferă senzaţii de neuitat. Saunele în aer liber şi acoperite, cabina cu aburi, baia în ciubăr din parcul de saune Castello oferă recreaţie adevărată, chiar şi noaptea. Salonul de masaj Beauty vă aşteaptă cu 40 de tipuri de masaj.

Puteți servi masa chiar în incinta Băilor la una din cele câteva terase existente, sau daca doriți prețuri mai mici; puteți merge în oraș , la mică distanță (10-15 minute de mers pe jos), la unul din multele restaurante sau grădini de vară. La acestea din urmă, un meniu cu două feluri și o sticlă de apă minerală costă între 900 și 1500 de forinți (14-23 lei). Este bine să cereți de la recepția hotelului Dvs. sau de la gazda Dvs, bilete cu două intrări la ștrand (oferit în 90 de hoteluri și pensiuni, dar nu peste tot!), ca să puteți pleca în oraș să serviți prânzul. Biletele care se vând la intrarea Băilor sunt cu o singură intrare, deci va trebui să cumpărați altul dacă plecați în oraș.

terasa parc bai Gyula

terasa intrare Bai Gyula

restaurant centru Gyula

Pentru a cumpăra mâncare, produse de igienă sau de uz curent la prețuri "de oraș" ( nu "de stațiune") puteți merge la magazinele de tip ABC aflate în vecinătatea Băilor, la 10 minute de mers pe jos. În partea dreaptă a Cetății, există unul la intersecția străzii Nagyvárad cu strada Pomucz, iar altul la intersecția străzii Eminescu cu P-ța Pomucz George (deschis și duminică dimineață), dar mai sunt și multe altele. 

Atât la Băi cât și în oraș veți găsi vorbitori de limba română. Fără exagerare, la Gyula limba română este mai vorbită ca limba engleză, orașul fiind centrul comunității românești din Ungaria. În oraș funcționează Liceul Nicolae Bălcescu cu limba de predare română. Până în 1981 a funcționat în actualul sediu al Bibiotecii Orășenești, iar actualmente își are sediul în Piata Liceului. Tot în Marele Oraș Românesc (așa se numește cartierul situat în partea dreaptă a Cetății și Băilor Cetății) își are sediul și Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria.

Liceul Nicolae Balcescu Gyula

Intrare Liceul Nicolae Balcescu Gyula

Intrare Liceul Nicolae Balcescu Gyula 2

Placuta comemorativa liceu românesc

Dacă doriți să faceți un tur al orașului, îl puteți face cu trenulețul turistic, care își are stația terminus în partea stângă a Castelului Almásy, lângă podul de piatră care duce spre Băi. Băncile sunt tapițate, iar când timpul este nefavorabil, compartimentele călătorilor sunt izolate cu folie. Este asemanător cu trenulețul turistic din Arad; diferența este că cel din Gyula circulă zilnic, iar turiștilor le sunt prezentate obiectivele turistice de pe traseu. Un tur al orașului durează 30 de minute și costă 800 de forinți (12 lei). Grupurile beneficiază de reducere. Garniturile pleacă în fiecare oră, începand cu 9.30 pană la ora 18.30. La cerere, sunt organizate excursii cu trenulețul pană la Szanazug, o suburbie aflată în nordul orașului Gyula la 7 km distanță. Inedit la micuța localitate este faptul că aici se află confluența Crișului Alb și a Crișului Negru într-un cadru natural deosebit. Turiștii au aici posibilitatea de la participa la excursii de 30 de minute cu vaporașul pe Criș.

Trenulet turistic Gyula

Biserica Gyula

Centru Gyula

Centru Gyula 2