Pentru că nu toți pleacă în vacanțe exotice, acest site vă prezintă alternative de calitate aflate în apropiere.
În Ungaria, Ţara apelor termale, unde din vestul ţării se poate ajunge cu cea mai mare uşurinţă, ofertele sunt mai mult decât îmbietoare. Cultura băilor are o istorie lungă de2.000 de ani pe teritoriul Ungariei, unde, până azi, arheologii au descoperit urmele a peste 20 de băi din timpul romanilor. Băile construite de turci în secolul alXVI-lea funcţionează şi azi în Budapesta şi Eger. În prezent, există aproape1.300 de fântâni cu apă termală, din care 270 servesc ca băi, iar numărul izvoarelor cu efecte terapeutice depăşeşte 100. În jurul acestor izvoare cu apă tămăduitoare s-au construit băi, sanatorii, ştranduri şi hoteluri cu o bogată ofertă de servicii. Pentru cei care caută o zi sau un vikend de bună dispoziţie şi relaxare alături de cei dragi, aqua park-urile şi băile termale reprezintă alegerea perfectă. Pe întreg teritoriul Ungariei se găsesc adevărate oaze de sănătate.

Câmpia Maghiară de Sud (Dél Alfőld)

Băile din Câmpia Maghiară de Sud vă aşteaptă cu noi experienţe şi răsfăţ. Apele curative cu diverse compoziţii vă ajută să vă îngrijiţi sănătatea sau pentru vindecarea afecţiunilor locomotorii sau de altă natură. Tratamentele aplicate la recomandarea medicilor sunt completate cu masaje, saună şi tratamente naturiste. Pe lângă relaxare, puteţi alege din oferta de programe culturale, gastronomice sau de odihnă activă, pentru a avea parte de senzaţii de neuitat. Puteţi vizita expoziţii, colecţii sau ateliere de creaţie deosebite. Dacă doriţi să simţiţi îmbrăţişarea naturii, puteţi participa la drumeţii pe jos, pe apă, călare sau cu bicicleta, chiar şi cu ajutorul unui ghid. Puteţi admira frumuseţile naturii, câmpiile de orhidee, dansul nupţial al dropiilor primăvara iar toamna, migrarea cocorilor. Festivalurile de muzică şi cele gastronomice, nenumăratele concerte, teatrele de vară, petrecerile pe malul apei şi evenimentele sportive vă oferă distracţie din plin. Hanurile sunt locuri excelente pentru a gusta aromele maghiare.

OAZE DE SĂNĂTATE

Deşi Câmpia Maghiară este partea cea mai uscată şi scăldată de soare din ţară, aceasta găzduieşte o mulţime de oraşe cu băi, unde va puteti distra, bălăci şi vindeca.
  • Băile Cetăţii din Gyula,aflate într-un parc de 8,5 hectare,conţin tot ce vă puteţi imagina – un bazin de nataţie modern,bazin pentru copii, centru wellness.In timp ce vă scufundaţi în apa medicinală maronie, bogată în substanţe minerale cu efecte curative puteţi admira panorama florilor multicolore şi a pomilor seculari din parcul înconjurător. Ștrandul Băilor Cetații este considerat cel mai frumos dintre strandurile cu băi termale din Ungaria.
  • Băile Gyopárosfürdő se află la 56 de kilometri de oraşul Gyula, într-o rezervaţie naturală. Strandul in aer liber este la fel de apreciat de vizitatori ca și centrul de agrement sau complexul de băi termale care îţi oferă multe alternative pentru petrecerea unei zile libere. Un bazin olimpic plus alte bazine cu apă termală, unele în aer liber şi altele acoperite. Un loc întins pe mai multe hectare care îţi oferă tot ce vrei. Poţi sta în bazine cu apa mică sau poţi merge la bazinul olimpic. Înăuntru este şi un jacuzzi, dar şi un tobogan de unde poţi ateriza în apă şi chiar jeturi de apă ce te rotesc în bazin. Există şi un tobogan exterior cu un alt jet de apă, un bazin cu apă mai călduţă ce are proprietăţi terapeutice şi multe altele. Bazine pentru copii, pentru cei de vârsta a treia. Chiar şi un lac unde te poţi da cu hidrobicicleta. Iarbă verde, locuri unde poţi găsi îngheţată, sucuri, bere, balansoare şi mese din lemn, teren de volei şi multe alte lucruri. Au şi inscripţii în română. Preţurile sunt asezonate cu atmosfera – decente.
  • La ștrandul de la Mako nu aveți timp să vă plictisiți, asta pentru că bazinele sunt astfel concepute încât să ofere distracție pe tot parcursul zilei. Toboganele sunt și ele la mare căutare, mai ales de către cei mici, fiind concepute cu mai multe nivele de dificultate, iar bazinele oferă diverse jocuri care să vă țină în priză și, mai ales în apă. Bazinul cu bilă își schimbă la perioade regulate de timp distracțiile oferite, de la zonele cu hidromasaj, la ciupercuțele cu apă, sau la vârtejul care învârte pe toată lumea din bazin preț de câteva minute bune în jurul piscinei. Atracția principală este însă uriașa bilă care, odată pornită, creează valuri artificiale, extrem de apreciate de către turiști. Tot în exterior se află și un bazin terapeutic, cu apă foarte caldă, destinat tratamentului diverselor boli. În interior găsiți alte bazine, fiecare cu jocurile și distracțiile specifice, iar în centrul clădirii, chiar în jurul stâlpului de susținere superb sculptat, aveți parte de un nou vârtej de apă foarte distractiv. Temperatura apei în interior este de 35 de grade, aici având posibilitatea să faceți baie chiar și în perioadele friguroase. Iar pentru cei care aleg Mako drept destinație de vacanță în vikend, vinerea și sâmbăta seara se organizează băi de noapte, complexul fiind deschis turiștilor până la miezul nopții, spre deosebire de restul zilelor când ștrandul se închide la ora 20. Fiecare îşi alege locul preferat, în funcţie de gusturi şi de cum vrea să-şi petreacă timpul. Oricum, locuri sunt multe şi cam toate sunt destul de aproape…