Acces:

- cu mașina: 70 km de la Arad (pe autostrada A1/M43), 93 km de la Timișoara (pe DN6 prin Cenad)

La complexul balnear din Makó se ajunge din Arad pe autostradă sau pe drumul vechi (DN 7), în maximum 50 de minute. Sunt 70 de kilometri până aici, iar biletul costă 36 de lei (2.400 de forinţi), în preț fiind inclus accesul la toate bazinele și toboganele băilor, atât din exterior, cât și din interior. Dacă doriți să intrați după ora 16 veți plăti 27 de lei (1800 de forinți). Sauna se plăteşte separat şi costă 800 de forinţi, ceea ce înseamnă încă 12 lei. Pensionarii, elevii, studenții și familile cu copii beneficiază de reduceri, iar pentru copiii de până la 3 ani intrarea este gratuită. Șezlongurile sunt gratuite

Construcţia Complexului Cepei (Hagymatikum), aşa cum i se traduce numele în română, a durat doi ani şi a fost realizată dupa schițele arhitectului maghiar Makovecz Imre. Complexul a fost ridicat pe locul în care se afla tot o zonă cu bazine, primele foraje care au adus la suprafață apa termală datînd din 1956. Omologarea oficială ca apă cu proprietăți curative a fost făcută în anul 1988.

Complex balnear Mako

Tobogan Baile Mako

Complexul balnear oferă o multitudine de bazine, de diferite dimensiuni, cu apă termală a cărei temperatură nu coboară sub 28 de grade la bazinul olimpic din exterior, în timp ce la celelalte bazine, pentru copii sau adulți, temperatura apei este chiar mai ridicată (30-32 °C la unele, respectiv 34-37°C la altele) . Apa termală şi nămolul curativ al Mureşului oferă alinare celor suferinzi, iar zona de wellness; de o frumuseţe unică, oferă relaxare familiilor şi cercurilor de prieteni. Apa este excelentă pentru vindecarea afecţiunilor inflamatorii şi a artrozelor, dar şi a muşchilor atrofiaţi. Nămolul de Makó este recomandat pentru afecţiuni reumatologice, lombare, post-tratamente ale fracturilor de membre şi afecţiuni ginecologice cronice inflamatorii. Înainte de a pleca la băi este bine să vă consultați cu medicul Dvs. de familie sau dacă vă aflați deja la băi, puteți cere sfatul personalului medical angajat.

Bazin interior Baile Mako

Din totalul de 15 piscine ale complexului, în cel de relaxare acoperit şi în cel în aer liber vă puteţi bucura de „jocul regilor”, şahul, fără ca măcar să ieșiți din bazin; pe mese amplasate chiar în interiorul bazinelor. În zilele de vineri și sambătă aveți posibilitatea de a face băi nocturne; programul fiind prelungit pană la ora 24.

Bazin interior Baile Mako 2


Centrul asigură o gamă largă de tratamente terapeutice sau wellness, de la băi cu greutăţi până la masaj cu piatră de bazalt sau aromaterapie. La acestea se adaugă terapiile naturiste și centrele de înfrumuseţare (salon de coafură, cosmetică, pedichiură cu ajutorul peștilor, etc). De asemenea, spa-ul deţine o adevărată lume a saunei care asigură senzaţii unice prin băile scufundate, dozatoarele de gheaţă, saunele cu arome sau luminile vindecătoare. Dacă doriți să încercați zona de relaxare și masaj, trebuie să mai plătiți suplimentar încă vreo 30-50 de lei. Oferta de wellness mai include peeling, masaj cu pietre vulcanice, ciocolată, miere şi masaj al tălpilor, băi cu vin roşu, sare din Marea Moartă sau de Praid şi baie Cleopatra. După distracţie şi relaxare, turiştii au la dispoziţie un bar unde pot socializa.

Bazin interior Baile Mako 3

Copiii au o lume a lor; cu un decor aparte, cu tobogane şi personaje din poveşti. Ei au la dispoziţie piscina în aer liber pentru bebeluşi, o piscină acoperită, o piscină Sherwood cu lumea magică a lui Robin Hood, o cabină de distracţie şi Casa de joacă.  Cei mai mari pot opta şi pentru a juca tenis de masă, poker sau alte jocuri antrenante.

Având în vedere că stațiunea se află la doar câțiva kilometri de granița cu România, personalul complexului, dar și cel din unitățile de cazare este vorbitor de limba română, astfel că nu vă va fi deloc dificil să vă descurcați în localitate pentru orientare turistică sau pentru servicii.

În interiorul ștrandului se găsește un restaurant cu autoservire, unde puteți gusta din bucatele tradiționale, iar în exterior sunt amenajate terase cu băuturi și alimente. Curățenia domnește peste tot, iar personalul ștrandului este mereu cu zâmbetul pe buze, dispus să vă ofere cele mai bune servicii.

Makó este destinația perfectă de vacanță pentru familiile cu copii, dar și pentru grupuri de tineri sau persoane trecute de a doua tinerețe, care vor să se relaxeze departe de zgomotul și vânzoleala marilor orașe.

Interior Baile Mako

Seara, după ce ieșiți de la Băi, puteți face o plimbare prin oraș. Puteti porni chiar de la Băi, acestea fiind situate lânga Piața Centrală. Sunt multe de văzut la Makó; în centrul orașului sunt înșiruite clădiri construite în stil clasic, baroc și eclectic. De remarcat ar fi: Primăria veche, Palatul chiriașilor (Bérpalota),Hotelul Corona și clădirea Hotelului Glorius, Biserica veche reformată (construită in 1774), Palatul Poștei, Primăria (construită inițial în 1780 și reconstruită în 1839), Muzeul József Attila și Muzeul Literaturii. La 300 de metri distanță de Piața Centrală veți vedea Monumentul Cepei, simbolul orașului. 

Primaria Mako

Palatul chiriasilor Mako

Primul tren a sosit la Makó în anul 1883; odată cu construirea căii ferate de către Societatea de căi ferate Arad-Cenad, care și-a avut sediul central în Palatul Cenad de lângă Primăria din Arad. În ultimele 2 decenii, orașul a devenit un centru cu o dezvoltare dinamică, după planurile aceluiași Makovecz Imre construindu-se și alte ansambluri reprezentative, printre care se numără: Casa Cepei (care este centrul vieții culturale locale), Sala sporturilor, Autogara și Pavilionul Muzicii. Acesta din urmă se află chiar lângă intrarea principală a Băilor și găzduiește concerte în fiecare vikend pe timpul verii.

Casa Cepei Mako

Muzeu Mako

Makó este situat în județul Csongrád și are o populație de circa 23.000 de locuitori. Prima atestare documentară a orașului provine din anul 1247. Zona este renumită pentru producția de ceapă roșie (de unde si numele Complexului balnear !)  care iși datorează calitatea excepțională unui mix format din loess și solul aluvionar produs de Mureș. De asemenea, produsele derivate ale cepei locale – pâinea cu ceapă și pălinca de ceapă contribuie la renumele orașului. Începând cu 1991, în oraș se organizează Festivalul Internațional al Cepei, care a început ca o manifestare cu caracter preponderent gastronomic și s-a dezvoltat progresiv prin adăugarea de competiții sportive, concerte și programe culturale. Oferta de evenimente culturale este foarte bogată și diversificată pentru un oraș de o asemenea talie. Pe lângă Festivalul Cepei mai sunt de menționat: Festivalul de Chitară, Festivalul Șiragului de Perle (pentru copii), Festivalul de Artă Grafică, Festivalul Muzical și Festivalul de Operetă. Există chiar și un Carnaval al Cepei și un Bal al Cepei care se ține anual la Casa Cepei (!)

Monumentul cepei Mako


Băile termale și Hotelul Glorius din Mako - Galerie

PLIMBARE PRIN ORAȘUL MAKO